DEM in PRI srečanje s predstavniki lokalne skupnosti na Agri izkoristila za izmenjavo praks umeščanja HE na Muri in na spodnji Savi

(Gornja Radgona) Predstavniki Dravskih elektrarn Maribor d.o.o. (DEM) in Pomurskega razvojnega inštituta (PRI) so bili letos ponovno prisotni na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Sedaj že tradicionalna promocijska predstavitev pod sloganom »Energiziraj se!« skuša izpostaviti pomen pridobivanja energije iz obnovljivih virov in njene učinkovite uporabe. Nastop so izkoristili tudi za srečanje s člani Strateškega sveta PRI, pomurskimi poslanci in župani občin ob reki Muri. Namen slednjega je bila predstavitev in razprava o nadaljnjih korakih v okviru projekta HE Hrastje-Mota ter primerjavi prakse umeščanja hidroelektrarn na spodnji Savi.

Posvet za seznanitev s pobudo državnega prostorskega načrta (DPN) za hidroelektrarno Hrastje Mota na reki Muri

Direktorat za prostor na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor kot koordinator priprave prostorskih načrtov in Direktorat za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor kot pobudnik sta organizirala 1. Regionalni posvet o pripravi državnega prostorskega načrta (DPN) za hidroelektrarno (HE) Hrastje Mota na reki Muri, ki je potekal 6. junija 2012 v kongresni dvorani hotela Radin v Radencih.

DEM na razširjeni seji Strateškega sveta PRI - MS s predstavniki lokalnih skupnosti Pomurja o nadaljnjih korakih projekta energetske izrabe reke Mure

(Murska Sobota) Predstavniki Dravskih elektrarn Maribor (DEM) so na današnji razširjeni seji Strateškega sveta Pomurskega razvojnega inštituta Murska Sobota (PRI - MS) - na njo so povabili tudi župane občin ob Muri, pomurske poslance ter predstavnike pristojnih ministrstev - predstavili opravljeno delo in izzive povezane z energetsko izrabo reke Mure. Največjo pozornost so namenili aktivnostim v postopku priprave Državnega prostorskega načrta (DPN) za objekt Hrastje Mota, v okviru katerih bo, predvidoma v mesecu marcu, sklicana prostorska konferenca. Na srečanju so ponovno poudarili pripravljenost in željo, da z ustanovitvijo nove družbe povečajo svojo prisotnost v Pomurju. S tem so se strinjali predstavniki lokalnega okolja in se zavzeli za čim prejšnjo realizacijo obljube. Prav tako so Dravske elektrarne Maribor pozvali, da se projekt pripravi tako, da bo vsaj enakovredno obravnaval uresničitev razvojnih možnosti in ciljev Pomurja. Udeleženci so se seznanili tudi z dejstvom, da ima projekt pomembno mesto med načrtovanimi projekti obnovljivih virov na nacionalnem nivoju in ob tem podporo družbe HSE.