Proizvodnja električne energije v DEM večja od načrtovane

• 27.7.2004 0:00:00

(Maribor) Nadzorniki DEM zadovoljni s poslovanjem družbe v prvem polletju. Prenova DEM poteka v skladu z načrti, HE Vuhred prenovljena konec avgusta.

Nadzorni svet Dravskih elektrarn Maribor, d.o.o. (DEM) je v ponedeljek, 26. julija 2004, na redni seji obravnaval in potrdil poročilo o poslovanju družbe v prvem polletju letošnjega leta. V tem obdobju je 8 dravskih elektrarn proizvedlo 1.317 GWh električne energije, kar je 4,94 % več od načrtovane proizvodnje električne energije (načrtovana je bila proizvodnja 1.255 GWh). Letošnja proizvodnja je višja od lanske, saj so lani v prvih šestih mesecih proizvedli 1.244 GWh električne energije. Večjo proizvodnjo od načrtovane so omogočile ugodne hidrološke razmere - letošnji povprečni pretok Drave je bil v prvih 6 mesecih 280 m3/s, lanski v enakem obdobju pa 209 m3/s.

Prva polovica leta je v DEM potekala v znamenju sprememb, saj so dobili novo Družbeno pogodbo (1. junija 2004) in s tem tudi nov, 3-članski nadzorni svet (stari nadzorni svet je sestavljalo 9 članov). V tem obdobju je bila podpisana tudi nova Kolektivna pogodba - 4. junija 2004 sta jo podpisala direktor DEM Danilo Šef in predsednik sindikata Ervin Kos. Ta ureja pravice, obveznosti in odgovornosti delodajalca in delavcev na področju delovnih razmerij, plač in drugih prejemkov iz delovnega razmerja ter povračil stroškov v zvezi z delov, položaj sindikata v družbi ter pravice delavcev glede inovacij.

Danilo Šef, direktor Dravskih elektrarn Maribor, d.o.o., je letošnjih prvih 6 mesecev označil kot obdobje zaključevanja večine investicij, ki so ostale nedokončane iz preteklih let in nadaljevanja izvajanja investicij v skladu s poslovnim načrtom DEM. Opravljeni so bili vsi načrtovani remonti in revizije, tudi ostala vzdrževalna dela so potekala v skladu s sprejetim načrtom vzdrževanja.

"V Dravskih elektrarnah Maribor se že pripravljamo na prvo vrtenje zadnjega, 3. prenovljenega agregata Hidroelektrarne Vuhred, njegovo ponovno vključitev v omrežje pa bomo izvedli konec avgusta", je pojasnil direktor DEM Danilo Šef. S tem bo končana prenova cele Hidroelektrarne Vuhred, ki bo s povečano močjo za 25 % (nazivna moč 74 MW) proizvajala ca. 10 % več električne energije. Tako bo za dokončanje druge faze prenove DEM, ki vključuje prenovo HE Vuhred in HE Ožbalt, treba prenoviti še zadnji agregat v HE Ožbalt, to je agregat št. 1. V DEM ocenjujejo, da bo druga faza prenove elektrarn na Dravi zaključena v prvi polovici naslednjega leta.