Hidroelektrarna Zlatoličje in njenih 35 let

• 21.4.2004 0:00:00

(Maribor) 35-letna proizvodnja 20.099 GWh pomeni dvoletno proizvodnjo vseh elektrarn v Sloveniji. Pomemben jubilej v Dravskih elektrarnah Maribor.

V prostorih Hidroelektrarne Zlatoličje je vodstvo Dravskih elektrarn Maribor, d.o.o. (DEM), danes pripravilo novinarsko konferenco ob njeni 35. obletnici. Hidroelektrarna (HE) Zlatoličje je bila prva kanalska elektrarna v takratni Jugoslaviji, o njeni pomembnosti za tedanji energetski sistem države priča tudi podatek, da jo je odprl predsednik Josip Broz Tito.

HE Zlatoličje, najmočnejša v verigi dravskih elektrarn, je lani proizvedla 22 % vse energije DEM (DEM združuje 8 hidroelektrarn: HE Dravograd, HE Vuzenica, HE Vuhred, HE Ožbalt, HE Fala, HE Mariborski otok, HE Zlatoličje in HE Formin), njena povprečna letna proizvodnja pa je 574 GWh oz. 5,4 % vse proizvodnje električne energije v Sloveniji v letu 2003.

Danilo Šef, direktor Dravskih elektrarn Maribor, d.o.o., je ob tem jubileju med drugim poudaril tudi dobro sodelovanje DEM z lokalno skupnostjo: "Veseli smo, da lahko ob tem pomembnem jubileju naredimo nekaj koristnega tudi za lokalno okolje, v katerem delujemo. Odločili smo se, da bomo s prispevkom 1,000.000 SIT pomagali lokalnemu Prostovoljnemu gasilskemu društvu Zlatoličje pri nakupu nove črpalke."

Gost novinarske konference je bil župan občine Starše Vili Ducman. Ob tem je povedal: "HE Zlatoličje je bila velika pridobitev za takratno naselje Zlatoličje (še v nekdanji Jugoslaviji), še posebno z vidika zaposlovanja domačinov. Leta 1995 je nastala občina Starše, sodelovanje med DEM in občino pa lahko ocenim kot zelo dobro. Kot zanimivost naj omenim še otvoritev hidroelektrarne - nekateri prebivalci Starš se je spominjajo še danes."

V obdobju 2005-2007 čaka HE Zlatoličje prenova, s katero bodo brez dodatnih posegov v naravo povečali inštalirano moč za 24 MW. Vrednost prenove je ocenjena na približno 12 milijard SIT. V okviru prenove sta načrtovani tudi sanacija jezu v Melju in gradnja novega agregata z močjo 2 MW, ki bo izkoriščal ves biološki minimum.

Dodatno gradivo HE Zlatoličje (desni klik "Shrani cilj kot")

Comments

• Guess what?! I checked the flgiht ticket yesterday through online yesterday! It's around RM700,worth it right? Compare to yours. Of course, you're so far away mah. Biggest money bill? Erm...for me, I'm not so sure coz I always pay by cash. Last week,there's around 5k inside my bag,for the enrollment purpose. Then the officers got shocked when I was making payment, and they asked me not to tell anyone the big amount with me. Well, my account limit is 5k per day, wanted to withdraw more than that. :D :D :DBut now, it's empty inside the account. To any thief, No point to kidnap me anymore!
    6.8.2014 5:24:15 Reply